Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Kotona 20.5.2018

Mars mattopyykille – 6 vinkkiä sinulle, joka peset itse omat mattosi

kuusi vinkkiä onnistuneeseen matonpesuun

Mattopyykkipäivä on parhaimmillaan mukava, koko perheen yhteinen eväsretki luonnon helmaan. Mattojen peseminen käsivoimin säästää energiaa ja kaupan päälle saa hyvän mielen ja kotiin kesäisen mäntysuovan tuoksun.  Parhaiten matot kuivuvat alkukesästä, kun ilmankosteus on vielä matalalla. Kaloreitakin tunnin mittaisessa matonpesussa kuluu 252.

Tässä vinkkejä onnistuneeseen matonpesuun

  1. Noudata maton mukana tulleita pesuohjeita. Jos siis leikkaat uudesta matosta pesuohjeen pois, säilytä se. Pesuohjeiden noudattaminen on oleellista varsinkin kalliiden arvomattojen kohdalla. Yleensä silkkiä ja villaa sisältävät matot viedään kuitenkin pesulaan, ja itse kudotut puuvillaiset tai puuvilla-paperinarumatot voi pestä itse.
  2. Tahrat irtoavat parhaiten tuoreeltaan. Laita maton alle puhdas pyyhe ja poista tahra kostealla liinalla ja  käsiastianpesuaineella.
  3. Imuroi roskat ja kastele matot kunnolla. Harjaa kuteen mukaisesti. Pesuaineeksi sopii mäntysuopa tai muu luontoystävällinen pesuaine. Jos matto on tosi likainen, liota sitä ensin pesuainevedessä tunnin ajan.
  4. Huuhtele niin kauan, että huuhteluvesi on kirkasta. Voit huuhtelun lomassa kääriä mattoja välillä rullalle ja painella puhtailla jaloilla vettä pois. Valkeat räsymatot pestään ja huuhdellaan kirkkaalla vesijohtovedellä, sillä järvivesi ruskottaa ne. 
  5. Valitse matonpesuun aurinkoinen päivä, mutta kuivata varjossa, sillä aurinko haalistuttaa.  Liian hidas kuivuminen voi kellastuttaa valkoisen maton ja sade tuo mattoon tunkkaisen hajun.
  6. Hyödynnä kunnallisia matonpesupaikkoja, joissa jätevesihuolto on hoidettu kunnolla, vesi tulee hanasta ja työasento on ergonominen. Älä pese laiturilla.  Jos peset rannalla niin huolehdi, etteivät pesuvedet pääse vesistöihin vaan imeytyvät maahan. Pesutasoksi käy vaikkapa vanha heteka.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Auttaako kirkasvalohoito kaamosoireisiin tai helpottaako sarastuslamppu heräämistä?

Pienellä mehulingolla syntyy terveellinen tuoremehu – syksyn suurten satojen mehustamiseen tarvitaan iso mehupuristin

Käytä sähköisiä pihakoneita vain poutapäivinä – lue vinkit turvalliseen käyttöön

Mihin aurinkopaneelit riittävät

Mihin aurinkopaneelit riittävät? – aurinkosähköstä voi nauttia monella mukavalla tavalla, eikä se rasita sähkölaskua

sähkötakalla lisälämpöä

Sähkötakalla saa helposti lisälämpöä ja tulen tunnelmaa