Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Asiakkaana 21.11.2018

Iisalmen Optia-pankin kattoparkki pidetään sulana kaukolämmöllä

Iisalmen Optia-pankin pääkonttorin katolla olevan paikotusalueen lumitöihin ei tarvita enää kolaa tai lapiota, saati suurempaakaan konetta. Noin tuhannen neliön suuruisen paikoitusalueen lumenpoistosta huolehtii Savon Voiman kaukolämmöllä toimiva sulanapitolämmitys.

Iisalmen keskustassa sijaitsevan Säästöpankki Optian toimitalo on rakennettu vuonna 1979. Kiinteistössä on pankin omien toimitilojen lisäksi myös ulkopuolisille yrityksille vuokrattuja liikehuoneistoja. Vuosien saatossa kiinteistölle on tehty isompia ja pienempiä muutostöitä. Kattotasanteella sijaitsevaan paikoitusalueeseen ei kuitenkaan ennen vuonna 2017 toteutettua laajamittaista peruskorjausta ollut juuri koskettu. Tässä suuremmassa remontissa sitten uusittiinkin siellä lähes kaikki ja samalla valuun upotettiin myös lämmitysputket alueen sulanapitolämmitykselle.

Pankin talouspäällikkö Tuomo Kilponen kertoi taustoja sille, miksi he päätyivät paikoitusalueen saneerauksen yhteydessä sulanapitojärjestelmän hankintaan:

”Koko paikoitusalueen remontin perustana meillä oli se, että kiinteistössä alkoi paikoitusalueen alla sijaitsevissa liikehuoneistoissa olla oireita vesivahingoista. Asiaa tutkittaessa mitään varsinaista vuotokohtaa ei löydetty, mutta liikehuoneistojen yläpuolella oleva kattamaton paikoitusalue oli tietysti hyvinkin todennäköinen syy näille ongelmille. Kun tällaiselle alueelle ryhdytään tekemään isosti uutta, niin siinä yhteydessä on järkevä punnita kaikkia samalla kertaa tehtävissä olevia parannuksia ja uudistuksia. Lähtökohtanahan tässä oli paikotusalueelle kerääntyvän veden ohjaaminen hallitusti viemäriverkostoon. Sadevesien osalta asia hoituu kattokaivojen ja kallistusten oikealla toteuttamisella, mutta lumien sulamisen osalta homma onkin haasteellisempi. Tässä vaiheessa esille nousi paikoitusalueen sulanapito kaukolämmön avulla. Sille löytyikin hyvät perusteet, joista yhtenä merkittävänä oli tietysti säästöt talvikunnossapidossa. Lisäksi muutoksen yhteydessä paikoitusalueelle tuli viisi uutta autopaikkaa, jotka saatiin sen kustannuksella, että lumelle ei enää tarvittu varata varastointitilaa paikoitusalueelta.

Ensimmäisen, ja todella lumisen talven jälkeen uudistuksesta saamamme palaute on ollut pelkästään positiivista. Liukkaus paikoitusalueelta on poissa ja myös hiekoitussepelin kulkeutuminen sisätiloihin on loppunut.

Ainoa muutoksen tuoma haittapuoli on se, että suurin osa kaupungin pulupopulaatiosta on bongannut lämpimän piha-alueen ja niiden paikalta hätistelyyn on jouduttu turvautumaan jo karkottimiin, joita lumitöiden sijasta hoitaa nyt Optian kiinteistönhoitaja Jaakko Väisänen.”

Vasemmalta Joni Juntunen, Mika Kärkkäinen, Jaakko Väisänen ja Tuomo Kilponen.

Järjestelmän suunnittelusta ja asennuksesta vastasi Iisalmen Putkiasennus Oy ja heiltä projektia veti LVI-insinööri Joni Juntunen.

”Kyseessä oli meidän ensimmäinen näin laajan sulanapitokohteen toteutus. Parkkialueen alla on 36:ssa erillisessä piirissä yhteensä noin kuusi kilometriä halkaisijaltaan 25 mm:n lämpöputkea. Putket on asennettu 25 senttimetrin asennusvälein, joten isosta kohteesta tässä oli kyse. Asennukset onnistuivat suunnitellusti ja viime talvena myös järjestelmän säädöt saatiin optimoitua kohdilleen. Lämmitys alkaa +3 asteen lämpötilan alittuessa. Kovimmilla pakkasilla laatan lämpötila on ollut maksimissaan noin +7 astetta.”

Savon Voiman asiakkuuspäällikkö Mika Kärkkäinen oli mukana Optian kohteen suunnittelussa ja on tietysti mielenkiinnolla seurannut järjestelmän toimintaa ensimmäisen talvikauden osalta.

”Kaukolämmöllä toimivia sulanapitojärjestelmiä on ollut käytössä jo vuosikymmeniä ja Optian sulanapitojärjestelmä on kooltaan poikkeuksellinen Ylä-Savon alueella. Parkkipaikan lämmityksen sulanapito on kuitenkin vain yksi esimerkki kohteista, jonne sulanapito soveltuu. Sulanapitojärjestelmiä voidaan rakentaa esimerkiksi liikehuoneistojen sisäänkäyntien eteen tai palvelutalojen kulkuväylille. Suuremmissa kaupungeissa myös kävelykatuja ja toreja pidetään sulana tällaisilla järjestelmillä. Jos kaukolämmöllä toimivan sulanapitojärjestelmän hankkiminen kiinnostaa, ota yhteyttä niin suunnitellaan yhdessä tarpeisiisi sopiva järjestelmä”, toteaa asiakkuuspäällik­kö­­ Mika Kärkkäinen Savon Voimasta.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Rekisteröidy Väppiin ja voita luuri!

Entistä lämpimämpää yhteistyötä Itä-Suomessa

Ilmastokumppanuutta ja kehittämisyhteistyötä Joensuun kaukolämmön tuotannossa

Myytiinkö sinulle kallista sähköä siirtotuotteen optimointipalvelun varjolla?

Etäkatkaisemme sähköt käyttöpaikoista, joissa ei ole voimassaolevaa sähkön myyntisopimusta