Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima

Jo ikkunoiden tiivistäminen auttaa pienentämään vedontunnetta ja sähkölaskua – voit säästää jopa 15 % lämmityskuluissa

ikkunoiden tiivistäminen auttaa pienentämään vedontunnetta ja sähkölaskua

Kuluneet ja vuotavat tiivisteet lisäävät lämmityksen tarvetta ja saavat aikaan epämiellyttävän vedon tunteen. Kun tiivisteet ovat kunnossa, lämpöhukka vähenee ja vedontunne pienenee. Voit huoletta laskea huonelämpötilaa viihtyisyyden kärsimättä. Huonelämpötilan laskeminen jo asteella vähentää lämmityskuluja 5 %. Lisäksi tiivistys parantaa ikkunarakenteen ääneneristyskykyä, joten melu pysyy seinien ulkopuolella entistä paremmin. 

Esimerkki vanhan talon ikkunoiden korjaamisesta

Esimerkkikohteena on vuonna 1952 valmistunut, 1,5-kerroksisen ja 90 m2 suuruinen omakotitalo.
Talon lämmittämiseen kuluu n. 20860 kWh vuodessa. Ilmanvuotoluku on 10.

 • Tiivistämällä vanhat 2-lasiset ikkunat energiankulutus väheni n. 532 kWh. Vedontunne väheni ja sisälämpötila voitiin laskea 24 asteesta 23 asteeseen. Säästö oli n. 15 % lämmityskuluista eli n. 390 e vuodessa.  Arvioitu kustannus koko talon ikkunoiden tiivistykselle oli n. 180–540 e.
   
 • Uusimalla ikkunat kokonaan saavutettiin 22 % säästö rakennuksen lämmityskustannuksista eli n. 590 e vuodessa. Kustannus ikkunoiden vaihtamisesta oli n. 4500 e.

(lähde: energiakorjaus.info)

Tässä yleisohje ikkunoiden tiivistämisestä

 1. Irrota vanhat tiivisteet ja puhdista ikkunat ja ikkunanvälit, jotta uusien tiivisteiden väliin ei jää roskaa tai pölyä. Erityisesti tiivisteen asennuskohta tulee puhdistaa vanhasta liimasta esimerkiksi asetonilla.
   
 2. Mittaa tiivistettävä rako esimerkiksi sinitarran avulla. Uuden tiivisteen tulee olla 2-3 mm paksumpi kuin litistyneen sinitarran paksuus.
   
 3. Jätä ulkoikkunan tiivisteeseen ylä– ja alakarmiin 2 kpl noin 20 mm levyisiä tuuletusrakoja. Tiivistä sisäpuoli ilmatiiviiksi, jolloin kosteuden tiivistymistä ikkunaväliin ei tapahdu. Jos ikkuna on 3-lasinen, jätä keskimmäisen lasin tiivisteen nurkkiin tuuletusraot.
   
 4. Itseliimautuvissa tiivisteissä poistetaan vain liimasuojus ja painetaan tiiviste paikalleen. Silikonitiivisteet liimataan paikalleen etikkapohjaisella silikonimassalla.
   
 5. Anna ikkunoiden olla auki noin puoli tuntia tiivistämisen jälkeen.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Näin paljon säästät puuta polttamalla

Näin paljon voit säästää puuta polttamalla – katso niksit helppoon sytytykseen

Tee oma ilmastoteko – seuraa ja vähennä omaa kulutustasi

viilennä viisaasti

Viilennä viisaasti kesähelteillä – jos muu ei auta, ota koneet avuksi

säästä vaihtamalla ledeihin

Energialaskuri paljastaa kotisi sähkösyöpöt – katso käyttöohje videolta

Koko koti sormen ulottuvilla – moderni kodinohjaus säästää energiaa ja tuo asumiseen helppoutta