Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Asiakkaana 22.4.2020

Ilmastokumppanuutta ja kehittämisyhteistyötä Joensuun kaukolämmön tuotannossa

Joensuun kaupungin tavoite olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2025 on hieno osoitus tärkeän asian toimeenpanosta. Mutta mitä se käytännössä tulee tarkoittamaan kaukolämpötoiminnassa?

– Näemme Savon Voimassa tavoitteen hyvin kunnianhimoisena, mutta samalla myös meille hienona ja konkreettisena haasteena. Haluamme ehdottomasti olla edesauttamassa tavoitteen saavuttamista energiahuollon osalta. Vaikka läsnäolomme Joensuussa onkin vielä varsin nuori, olemme jo kaupungin kanssa solmineet sopimuksen kehittämisyhteistyöstä ja ilmastokumppanuudesta, kertoo kaukolämmön ja energiantuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen Savon Voimasta.   

Mitä sopimuksella konkreettisesti haetaan?

– Joensuun kaukolämmön tuotanto Savon Voiman muiden tuotantoalueiden tapaan on jo pitkään nojannut vahvasti biopolttoaineisiin. Turpeen osuus on pudonnut noin kolmasosaan kokonaispolttoainemäärästä. Savon Voiman tavoitteena on edelleen pienentää turpeen käyttöä kaukolämmöntuotannossa siten, että vuonna 2025 turpeen käyttö on alle puolet vuoden 2020 tasosta.   

Solmitun ilmastokumppanuussopimuksen myötä Joensuuhun tarvittavat investoinnit toteutetaan ensimmäisenä vuosina 2022 -2023, vahvistaa Räsänen. 

Hiilineutraalisuustavoite tarkoittaa paljon muutakin kuin vain polttoaineseoksen muutoksia. Älykkäiden lämmön säätö- ja jakelujärjestelmien käyttö säästää energiaa ja pienentää sitä kautta tuotettavan energian tarvetta. Lämmön kulutuksen joustojen avulla voidaan esimerkiksi talven kulutushuippujen aikana välttää öljykattilan käynnistys ilman että siitä aiheutuu asiakkaille haittaa. Kaukolämpöverkon alueella syntyvien hukkalämpöjen käyttö lämmöntuotantoon säästää myös polttoaineita. 

– Vaihtoehtoja on lukuisia. Ja ne kaikki ovat tarpeen, jotta energiantuotannon ympäristövaikutusta voidaan pienentää. Uuden teknologian ja järjestelmien käyttöönotto ja testaus vaatii kuitenkin aina yhteistyötä. Joensuun kaupungilla ja Savon Voimalla on tästä hyvä yhteisymmärrys. Yhdessä ideoimalla, kehittämällä sekä tietoa ja tuloksia jakamalla haastavatkin tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Joensuu vilkkaana opiskelijakaupunkina tarjoaa tähän mitä parhaimman alustan, visioi Räsänen.   

Olemme rohkeasti matkalla kohti hiilineutraalia Joensuuta 2025!

Lisää luettavaa

Entistä lämpimämpää yhteistyötä Itä-Suomessa

Myytiinkö sinulle kallista sähköä siirtotuotteen optimointipalvelun varjolla?

Etäkatkaisemme sähköt käyttöpaikoista, joissa ei ole voimassaolevaa sähkön myyntisopimusta

Vierimetsänhoito vähentää sähkökatkoja

polttopuita Hussolan tilalta

Hussolan tilalta polttopuut ilman välikäsiä – vaivattomasti MottiNetin avulla