Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Lukijat kysyvät 17.2.2016

Kun napsautin valot päälle valaisimeen, kuului pamaus ja yksi lampuista räjähti kahdeksi kappaleeksi ja sulake paloi. Kun vaihdoin lampun ja sulakkeen, kaikki toimii taas moitteettomasti. Tämä on tapahtunut kahdesti. Mistä tuo lampun rikkoontuminen ja sulakkeen palaminen voi johtua? Pitääkö valaisin poistaa käytöstä vai onko kyseessä joku tilapäinen häiriö?

Et maininnut kysymyksessä, millaisista lampuista on kyse. Räjähtelyongelmasta on raportoitu erityisesti ilman muuntajaa eli 230 Voltin verkkojännitteellä toimivien halogeenilamppujen tapauksissa.  Näissä lampuissa voi hajotessa syntyä valokaari, joka palaessaan nostaa polttimon sisäistä kaasunpainetta ja virtaa niin korkeaksi, että lamppu räjähtää ja sulake palaa.  Korvaamalla lamppu esimerkiksi LED-lampulla ongelmasta voi päästä eroon.

Ongelma voi aiheutua myös siitä, että valaisimessa oleva lamppu on saanut kolhuja kuljetuksessa ja lasissa on havaittavia säröjä. Mikäli uudessa lampussa havaitsee vaurioita, ei sitä tule asentaa valaisimeen vaan palauttaa ostopaikkaan.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Saako sähkölinjalle, pylväsrivin jommallekummalle puolelle, tehdä kevyen mökkitien tai mönkijäreitin?

Paljonko maksaa sähkösaunan käyttö, esim. vanha 12 kW:n kiuas, joka on päällä 3 tuntia?

Sähkölinja pirstoo tonttini ja estää puiden kasvua. Miten ja millä hintaa linjan voi siirtää pois tontiltani?

Mikä on ohjeellinen lämpimän veden lämpötila sähköllä toimivaan lämminvesivaraajaan (lämmitettävä järvivesi)?

Kuinka paljon varjo aurinkopaneelissa vie tuotosta pois?