Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Verkossa 1.3.2018

Kysyntäjouston soveltuvuutta pientaloihin testataan – automatiikka tuo myös turvaa ja etähallintaa

kysyntäjousto, lämpötilan säätö etänä

JOUSTOA, SÄÄSTÖJÄ JA SÄÄDETTÄVYYTTÄ Mikä olisi vaivattomampaa kuin säätää mökin lämpötilaa etänä kännykkäsovelluksella ja antaa automatiikan optimoida sähkönkulutusta niihin hetkiin, kun ympäristöystävällisintä ja edullisinta sähköä on tarjolla.

Vaikka sähkönkäyttäjä saa ostettua sähköenergiaa helposti ja vakaasti tasaisella hinnalla, me ja muut energiayhtiöt sekä kantaverkkoyhtiö Fingrid valvomme jatkuvasti sitä, että sähköntuotanto ja -kulutus pysyvät tasapainossa. Käytännössä taustalla ohjataan esimerkiksi nopeasti säädettävää vesivoimantuotantoa sähkönkulutuksen mukaan. Sähkömarkkinoilla hinta vaihtuu tunneittain ja tunti on puolestaan hyvin pitkä aika voimajärjestelmän vakauden ylläpidossa.

Sähköverkkoon kytkeytyy yhä enemmän tuuli- ja aurinkosähköä, joita emme voi säätää markkinaehtoisesti kysynnän mukaan. Niiden tuotanto riippuu sääolosuhteista. Tämän vuoksi tarvitaan lisää fiksuja energiankäyttäjiä ja automatisoitua kulutusta. Sähkönkulutuksen sopeutumista kutsutaan kysynnän joustoksi. Uudet energiaratkaisumme mahdollistavat näihin talkoisiin osallistumisen, tasapainottavat sähköverkkoa ja tukevat päästöttömän energiantuotannon hyödyntämistä.

Yritysasiakkaat myyvät kauttamme omaa kapasiteettiaan kysyntäjostomarkkinoille

Viime vuoden lopussa julkaisimme Jousto­Voima-palvelun yritysasiakkaille. Voimme kytkeä näiden asiakasyritysten säädettäviä sähkökäyttöjä osaksi omien voimalaitostemme säätötarjouksia ja tarjota näin asiakkaillemme väylän hyötyä rahallisesti kysyntäjoustomarkkinoiden hintavaihteluista.  Jo noin 100 kilowatin säädettävyys on usein riittävä kapasiteetti, jonka voimme kytkeä osaksi omaa virtuaalista voimalaitostamme. Voimajärjestelmän tasapainon kannalta tällainen virtuaalisen voimalaitoksen säätyvä kuorma on yhtä arvokasta kuin vesivoimalaitoksen tuottama sähkö. Mietitään vaikka tilannetta, jossa yllättäen tuuli tyyntyy ja tuuligeneraattorin tuotanto hiipuu. Tällöin sähkönverkon tasapaino alkaa horjua ja tilanteeseen on välittömästi reagoitava.  Tilanne voidaan tasapainottaa kulutuksen automaattisella säädöllä, ilman että yhdenkään voimalaitoksen tarvitsee lisätä kierroksia. Virtuaalivoimalaitokseemme on jo kytketty ensimmäisiä säädettäviä asiakaskuormia, jotka ovat olleet ilmanvaihtojärjestelmiä ja lämminvesivaraajia.

Turvaa ja etähallintaa automatiikalla myös pietaloihin

Parhaillaan testaamme kysyntäjouston soveltuvuutta pientaloihin. Kysyntäjouston kannalta mielenkiintoisia  kohteita ovat ainakin sähkölämmitetyt kiinteistöt, joissa vedenlämmitys tapahtuu sähköllä ja mahdollisesti myös osa huonetilojen sähkölämmityksestä on varaavaa. Pientaloja tarvitaan tietysti useita siihen, että niiden ohjattavilla tehoilla on merkitystä kysyntäjoustomarkkinoilla.

Pientaloihin avautuu samalla mahdollisuus tarjota asiakkaille turva- ja automatiikkaapalveluja. Kurkkaat vain puhelimesi ruudulta mikä on kotisi sisälämpötila ja säädät tarvittaessa etänä lämmityksen asetusarvoa. Halutessasi voit hyödyntää myös vesivuotovahtia ja muita turvallisuutta varmistavia laitteita, kuten liike- ja ovitunnistimia.

Näistä palveluista  kerromme lisää vielä tämän kevään aikana nettisivuilamme ja kevään asiakaslehdessä.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Uusi Kaukolämpö Huoleton -palvelu

Salahmin vesivoimalaitoksen tuotantoteho tuplaantui Vieremällä

Säävarman sähköverkon rakennuskohteet 2019

Mitä tapahtuisi, jos sähkökatko kestäisi valtakunnassa koko vuorokauden? – 24 tuntia ilman sähköä

faktoja veroista ja siirtohinnoista

Näin sähkönkäyttäjä ruokkii verokarhua – faktoja veroista ja sähkön siirtohinnoista