Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima

Näin paljon voit säästää puuta polttamalla – katso niksit helppoon sytytykseen

Näin paljon säästät puuta polttamalla

Mottinetti.fi-polttopuukaupan sivuilta löydät puuenergialaskurin, jonka avulla voit laskea, paljonko säästät energiaa puulämmityksellä. Näet myös, paljonko polttopuuta tarvitset.

MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista, millaista tulisijaa käytät, mitä puulajia ja paljonko sitä poltat.  Laskuri laskee puilla tuottamasi energian määrän kilowattitunteina. Jos asut sähkölämmitystalossa, kerro energian määrä sähköstä maksamallasi hinnalla, niin saat oman säästösi.

Esimerkki: Pientaloissa käytetään polttopuuta vuodessa keskimäärin 6 pinokuutiometriä. Jos tulisijana on uusi varaava takka tai leivinuuni ja poltettava puu koivua, tuotetaan laskurin mukaan energiaa 7 524 kWh. Sähkön keskihinnan (Sähkön kokonaishinta sähkölämmitystalouksissa keskimäärin 18 snt) mukaan laskettuna säästyisi näin lämmityskuluja yhteensä n. 1 354 euroa. Jos pinokuutio maksaa n. 70 euroa, säästöä syntyy 934 euroa. 

Laskuri kertoo myös, paljonko puuta tarvitset

Laskurin avulla voit selvittää myös sen, paljonko polttopuuta tarvitset haluamasi energiamäärän tuottamiseen. Laita tiedot tulisijastasi ja haluamastasi energiamäärästä laskuriin. Puulajia vaihtelemalla näet, paljonko tarvitset mitäkin polttopuulajia tuon energiamäärän tuottamiseen. Tämä auttaa polttopuuta ostaessasi. 

Vältä päästöjä – sytytä puut päältä 

Puun poltossa on kolme vaihetta: syttyminen, palaminen ja hiipuminen. Puun poltto on itse asiassa kaasun polttoa. Puusta vapautuu lämmön vaikutuksesta palavia kaasuja. Kun nämä pyrolyysikaasut kohtaavat hapen sopivassa lämpötilassa, syntyy kaunis keltainen liekki. Sininen liekki syntyy, kun kaasut eivät saa tarpeeksi happea, palaminen on epätäydellistä ja syntyy häkää. Polton loppuvaiheessa jäännöshiilien oranssi hehku on kiinteän aineen palamista liekittömästi.

Pahimmat päästöt sytytyksen yhteydessä

Päästöt ovat hukattua energiaa, eli niitä samoja puusta vapautuneita pyrolyysikaasuja, mitä oli tarkoitus polttaa tulipesässä. Nämä kaasut, jotka tulevat piipusta palamattomina ulos ja laskeutuvat lähialueelle, ovat eläville olennoille haitallisia ja myrkyllisiä. Pienhiukkaset, ne pienen pienet hiilipartikkelit, jotka eivät palaneet, kulkeutuvat keuhkojemme kautta verenkiertoon aiheuttaen joskus jopa vakavia terveysongelmia.

Haitallisten päästöjen kannalta uunin sytyttäminen on kaikkein pahin hetki. Perinteinen sytytystapa on laittaa sytykkeet puiden alle. Tuli lämmittää yläpuolella olevia puita, joista vapautuu runsaasti palamisilmavirran mukana piipusta ulos karkaavia kaasuja. Syntyy suuri päästöryöpsähdys, koska kaasut eivät ehdi palaa tulisijan alhaisessa lämpötilassa.

 

 

Oikean sytytyksen niksit

  • Käytä tulipesässä vain kuivaa puuta. Sellaisen tunnistaa kilahtavasta äänestä, kun kahta halkoa napauttaa vastakkain.
  • Lado puut vaakasuoraan asentoon tulipesään. Muodosta muutamista puista väljä kekomainen rakennelma ja asettele päällimmäiseksi kaksi puuta rinnakkain parin sentin päähän toisistaan.
  • Laita puiden päälle tähän rakoseen sytyke, joka sytyttää polttopuut keon huipulta. Kun puut on aseteltu väljästi, niin liekeillä on mahdollisuus edetä ylhäältä alaspäin ja toisaalta suora veto alhaalta ylöspäin estyy. Lämmön vaikutuksesta vapautuvat kaasut kohtaavat tarvittavan määrän happea sopivassa lämpötilassa, palavat puhtaasti ja energiatehokkaasti.

Lisää hyödyllistä polttopuutietoa.

 

Käy tutustumassa sähköiseen polttopuukauppaan, MottiNettiin. Saat polttopuiden lisäksi tietoa puulämmityksestä. Käy myös laskurissa katsomassa, paljonko säästät puuta polttamalla.  

MottiNettiin pääset tästä

1 kommentti

Maila Vepsäläinen 26.2.2018 klo 12:33

Hyviä niksejä puulämmitykseen.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Hyödyllistä tietoa polttopuusta ja puulämmityksestä – katso paljonko säästät lämmityskuluissa

Hyödyllistä tietoa polttopuusta ja puulämmityksestä – katso paljonko säästät lämmityskuluissa

polttopuita Hussolan tilalta

Hussolan tilalta polttopuut ilman välikäsiä – vaivattomasti MottiNetin avulla

säästä vaihtamalla ledeihin

Energialaskuri paljastaa kotisi sähkösyöpöt – katso käyttöohje videolta

Tee oma ilmastoteko – seuraa ja vähennä omaa kulutustasi

viilennä viisaasti

Viilennä viisaasti kesähelteillä – jos muu ei auta, ota koneet avuksi