Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Kotona 30.1.2019

Painekattila säästää reilusti aikaa ja energiaa – mutta millaista on kokata painekattilan kanssa?

Näin kokataan painekattilalla

Painekattila pitää pintansa keittiössä, eikä ihme, sillä se säästää niin aikaa kuin energiaakin. Ensin vain täytyy unohtaa ikivanhat mielikuvat kattoon lentäneestä tillilihasta. 

Markkinoilla on useampien valmistajien painekattiloita, joista valitsimme testattavaksi Opan 5,5 litran Eco-kattilan.  Perusteellisesta käyttöohjeesta selviää kattilan käyttöperiaatteet ja erilaisten ruokien kypsennysohjeet. Käyttöohjeessa esitetyt keittoajat ovat  hämmästyttävän lyhyitä. Painekattilan juju piilee siinä, että esimerkiksi paineventtiilin ollessa asennossa 2, kattilaan muodostuu 1,2 baarin paine ja noin 120 asteen lämpö.

Testataanpa, miten kokkaus sujuu

Täytämme kattilan kuorituilla perunoilla ja vedellä siten, että vähintään 1/3 kattilan tilavuudesta on käytössä. Se on ohjeiden mukaan minimimäärä. Sitten painekansi  huolellisesti paikoilleen, paineensäätöventtiili asentoon 2 ja liesi  päälle täydelle teholle. Hetkeen ei tapahdu mitään, mutta noin 5 minuutin päästä pieni punainen varoventtiili pompsahtaa esille, kuten pitääkin.

Sitten naksuu ja kohisee vaimeasti, kunnes paineensäätöventtiilistä alkaa tulla höyryä ja viheltävää ääntä. Tässä vaiheessa pienennetään lieden virtaa.  Kun 8 minuuttia on kulunut, siirretään kattila pois kuumalta levyltä. Nyt pitäisi päästellä paineita. Käännämme venttiiliä varovasti kaukaa kurkottaen, ja kattila suhisee tulikuumaa höyryä ulos kovalla paineella. Asteittaisen paineen poiston jälkeen punainen varoventtiili vetäytyy kannen uumeniin ja hetken odottelun jälkeen avataan varovasti kansi. A’vot, siellä köllöttää kattilassa kypsät ja mureat potut!

Painekattila on tiedostavan kuluttajan valinta

Painekattilassa parasta on ajan ja energian säästö, joilla voi hyvin perustella kattilan hintavuutta. Kiireisessä perheen arjessa noin 70 prosentin ajansäästö iltaruoan teossa tuo ruokalistaan myös sellaiset herkut, jotka tähän asti ovat rajoittuneet vain viikonloppuihin pitkän keittoaikansa takia.  Energiansäästö on vähintään yhtä tärkeä käyttöperuste, sillä normaalisti pitkän kypsymisajan vaativat ruoat kypsyvät 60 prosenttia vähemmällä energialla ja nopeammin valmistuvat vähintään 30 prosenttia vähemmällä energialla. Hyviä raaka-aineita ja terveellisyyttä arvostavaa puhuttelee myös se, että hapettomassa tilassa kypsennetyn ruoan maku, väri ja ravintoaineet säilyvät perinteistä kypsennystä parempina.

Painekattilan käyttöohjeeseen kannattaa tutustua huolellisesti ja olla varovainen tulikuuman höyryn kanssa. Varsinkin täydestä kattilasta paineita ei pidä laskea liian hätäisesti.

Esimerkkejä paineellisista kypsennysajoista

Herne- tai hirvikeitto, 25 min
Lihakeitto possusta, 10-20 min
Vihanneskeitto, 6-8 min
Vihannekset, 6-8 min
Perunat, 6-8 min
Karjalan paisti, 6-8 min
Paahtopaisti, 40-50 min
Haudutettu kala ja perunat, 6-8 min

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Pienellä mehulingolla syntyy terveellinen tuoremehu – syksyn suurten satojen mehustamiseen tarvitaan iso mehupuristin

Käytä sähköisiä pihakoneita vain poutapäivinä – lue vinkit turvalliseen käyttöön

Mihin aurinkopaneelit riittävät

Mihin aurinkopaneelit riittävät? – aurinkosähköstä voi nauttia monella mukavalla tavalla, eikä se rasita sähkölaskua

sähkötakalla lisälämpöä

Sähkötakalla saa helposti lisälämpöä ja tulen tunnelmaa

mihin polttopuut voi varastoida

Mitä kuivempi puu, sitä suurempi lämpöarvo. Mihin polttopuita voi varastoida?