Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Ajassa 22.11.2017

Sähköä sata vuotta 1992-2017 – sähkön rooli vahvistui suomalaisissa kodeissa

Sähköstä tuli välttämättömyys

Sähkön rooli vahvistui suomalaisissa kodeissa. Tietokoneet ja Internet levisivät kotikäyttöön 1990-luvulla. Alettiin puhua tiedon valtatiestä, nettisurffailusta ja interaktiivisista palveluista. Älypuhelimet yleistyivät. 2000-luvulla sosiaalinen media erilaisine palveluineen kasvoi voimakkaasti ja siitä tuli merkittävä yhteydenpidon väline. Myös kodinkoneet ja laitteet kytkettiin Internetiin.

Digitalisaation antamia mahdollisuuksia hyödynnetään innokkaasti. Sähköstä on tullut yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömyys. Myrskyjen aiheuttamien katkosten määrää ja pituutta onkin rajoitettu lainsäädännöllä, mikä on tuonut sähköverkkoyhtiöihin ennennäkemättömät investointitarpeet. Toimitusvarmuutta parannetaan erilaisilla toimilla, mm. maakaapeloinnilla.

Ilmaston lämpeneminen ja sitä ehkäisemään solmitut ilmastosopimukset ja asetetut tavoitteet toivat ympäristöystävällisyyden vahvasti sähköntuotantoon. Uusiutuva energia on käytössä myös yhä useammassa kodissa aurinkopaneeleiden muodossa.

Lisää luettavaa

Savon Voima mukana järvitaimenen mätirasiaistutuksissa

Sähköä sata vuotta 1967-1992 – sähkö oli saapunut viimeisimpiinkin koteihin

Sähköä sata vuotta 1942-1967 – sähköistys eteni sodan jälkeisenä aikana syvemmälle maaseudulle

Sähköä sata vuotta 1917-1942 – Suomen itsenäistymisen alkuvaihe oli kiivasta sähköistämisen aikaa