Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta Savon Voima
Kotona 14.2.2018

Suomen kaunein tulisija löytyi yli 100-vuotiaasta talosta

Kirsti Porvari

Aamuhämärä leijuu Silmulla, Hirvelän kylässä, kun Kirsti Porvari avaa vielä remontin alla olevan vanhan hirsitalon oven. Tummat hirsiseinät henkivät yli satavuotista tunnelmaa. Keskellä tupaa kiiltää himmeästi upea pönttöuuni, joka valittiin Suomen kauneimmaksi tulisijaksi asiakaslehtemme kilpailussa.

Pönttöuuni

Suomen kauneimmaksi tulisijaksi valittiin tarkasti entisen mallin mukaan tehty pönttöuuni.

Aivan 1900-luvun alussa tehty hirsirakennus oli lähes alkuperäisessä asussaan ennen remonttia. Nyt se on heräämässä henkiin. Seinien kaksi alinta hirsikerrosta on vaihdettu uusiin, lattia kaivettu auki ja taloon rakennettu uusi rossipohja luonnonmukaisine eristeineen. Entiset lattialaudat ovat taas paikoillaan, vanhat peiliovet hiottu ja ikkunat uudistumassa entisen mallin mukaan. Remonttia tehdään tarkasti vanhaa perinnettä kunnioittaen, asiansa osaavien ammattilaisten avulla. Niin tehtiin myös pönttöuunien kanssa.
– Ensin tutkittiin ja tarkistettiin nuohoojan kanssa hormin kunto, sillä uunit olivat olleet jo 20 vuotta kylmillään, kertoo Kirsti Porvari kertaillen talonsa uuniremonttia.
– Kun lämmityslupa saatiin, vanhat pönttöuunit purettiin ja uudet peltikuoret teetettiin tarkasti vanhan mallin mukaan. Uunien suuluukut ovat talon vanhoja, samoin hormipeltien ohjaimet. Muurari teki sitten uunin vanhan mallin mukaan mutta nykyaikaiset vaatimukset ja määräykset täyttäen. Siinä on esimerkiksi arina ja erillinen tuhkatila, joita vanhoissa pönttöuuneissa ei ollut.
Pönttöuuni istuu hyvin ympäristöönsä ja hehkuu lämpöä huoneeseen.
– Kaunis siitä tuli, ja sen takia se kilpailuun ilmoitettiinkin. Kuvaaminen oli hankalaa, ja vaati kymmenittäin otoksia, ennen kuin uuni pääsi oikeuksiinsa myös kilpailuun lähetetyssä kuvassa. Toki voitto oli mukava yllätys, jatkaa Kirsti.
Remontti jatkuu eteenpäin omalla painollaan.
– Talo on ollut jo 10 vuotta työn alla. Turhaa hoppua ei tämän kanssa ole pidetty. Asiat loksahtelevat kyllä paikoilleen. Ensi kesän remontin kohteena on kuitenkin aitan katto, joka tehdään perinteisellä mallilla puusta, kertoo Kirsti Porvari.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@savonvoima.fi

*
*

Lisää luettavaa

Auttaako kirkasvalohoito kaamosoireisiin tai helpottaako sarastuslamppu heräämistä?

Pienellä mehulingolla syntyy terveellinen tuoremehu – syksyn suurten satojen mehustamiseen tarvitaan iso mehupuristin

Käytä sähköisiä pihakoneita vain poutapäivinä – lue vinkit turvalliseen käyttöön

Mihin aurinkopaneelit riittävät

Mihin aurinkopaneelit riittävät? – aurinkosähköstä voi nauttia monella mukavalla tavalla, eikä se rasita sähkölaskua

sähkötakalla lisälämpöä

Sähkötakalla saa helposti lisälämpöä ja tulen tunnelmaa